Blog

Hus

Jeg har konstruert et hus fra to punkt. Vi tegnet altså veggene til huset ut i fra de to punktene. Og så tegnet vi det slik at vi så konturene av et hus, og dybde i bildet. Da vi skulle få på et tak ble det et tredje punkt. Det tredje punktet er oppe i hjørnet der arket ender. For å finne punktet tegnet vi et kryss i breddeveggene. Opp fra krysset tegnet jeg en 90 grader. Så tegnet vi en strek fra hjørnet på breddeveggene, etter som hvor bratt vi ønsket å ha det. Da ble det er kryss på 90* streken, der i fra tegnet vi en ny linje som følte toppen av den ytterste lengdeveggen. Igjen tegnet vi et kryss i den bakerste/innerste breddeveggen. I krysset tegnet vi en 90*, og der 90* skjærer taklinjen, der skal den siste linja til taket gå. Nå er huset konstruert.  De to andre punktene vi konstruerte fra er på hver sin side av huset, som på tegningen ble et glasshus(drivhus). De to punktene lagde en linje som gikk ca. parallelt med bakken. Da huset var ferdig pusset jeg vekk alle linjer jeg ikke trengte, og de jeg trengte gjorde jeg ekstra synlig. 

Egenvurdering

Prosessen har vært bra. Jeg har fått den hjelpen jeg trenger, og det har vært bra lagt opp slik at jeg har fått gjort meg ferdig. 

Først tegnet jeg en arbeidstegning, det var bra for da fikk jeg tid til å planlegge boksen min. Samtidig som jeg hadde mulighet til å endre på småting etter som jeg jobbet. Dette påvirker arbeidet i en positiv retning, mot å skulle starte rett på uten noen plan. 

Da jeg begynte med boksen kom det opp noen små “problemer” som jeg ikke hadde tenkt på under planleggingsprossesen. Som f. Eks. festet til lokket siden det skulle skyves inn og ut. Det ble til et feste som gikk inn i boksen på bakerste vegg. Noe som både hindrer den fra å dette ut når vi holde den på sida, og hvis vi holder den opp/ned. 

Neste var et håndtak. Fordi boksen min er firkantet, og ingenting som ligger utenpå eller som stikker ut fra boksen. Så ville et håndtak utenpå boksen bli veldig rart. Derfor skar jeg en liten “grop” i boksen, som som ga meg grep i lokket, og derfor ble dette håndtaket. 

Da jeg var ferdig med boksen var det igjen pussing og oljing.pussing var for å gi boksen en glatt og fin flate uten fliser. Oljing var for å fylle/tette treverket slik at farge og andre ting ikke fester seg så fort i boksen. Dette vil også gjøre boksen finere.  Da jeg var ferdig med dette var boksen klar for levering. 

Som sagt har prosessen vært bra. Jeg har forstått hva jeg skulle gjøre. Jeg har også fått god nok tid, og den hjelpen jeg har trengt. Fra posessen har jeg lært å tenk på et produkt og videreføre det til en skisse. Etter dette å bruke skissen/arbeidstegningen til å få et produkt. Dette kan være viktig for senere. I tillegg har jeg lært å planlegge før jeg jobber. Noe jeg ser på som viktig for senere, for da vil selve arbeidsprosessen gå raskere, enn om jeg startet rett på uten noen plan. Jeg har også lært hvordan man lager en boks, og hvordan man tegner en arbeidstegning. Men også hvordan man tenker praktism, samtidig som man gjør praktiske ting for å få et fysisk produkt. Dette er kunnskap jeg kan få bruk for senere, selv om jeg kanskje ikke skal lage noen fler bokser. 

Olje

Jeg er ferdig med selve boksen. Så nå har jeg påført olje. Jeg brukte matolje pga. mine klemmemerker. Matolje vil kanskje gjøre så disse merkene blir fylt med matolje, og da blir  de “klemt” ut igjen. Da synes ikke lenger klemmemerkene. Da olja er tørr er boksen helt ferdig,  og jeg kan ta den med hjem. ☺️

Noe å ha noe i. 

Nå er jeg ferdig med bunnen.  Den er festet med lim og står nå til tørk. Lokket er også ferdig.  Så da limet er tørket,  gjenstår det bare finarbeid og pussing av boksen.  Så er den klar for levering.   Til nå har prosessen vært bra.  Jeg har fått hjelp til det jeg trenger hjelp med,  og jeg har forstått oppgava. 

Eske

Nå er jeg i gang med esken min i sløyd.  Jeg lagde først en arbeidstegning.  Den viser målene på esken min og at lokket skal kunne skyves ut og inn på plass. 

Så var det å sette sammen esken.  Da brukte jeg plugger og lim. Også var det å sette esken i klem slik at limet kunne tørkes og få esken til å sitte sammen slik jeg ønsker uten for mange sprekker. 

Deretter måtte jeg lage lokket.  Men for å få riktig størrelse måtte jeg igjen bruke lim for å sette sammen tre mindre plnkebiter. 

NOE Å HA NOE I

NÅ HAR JEG KOMMET SÅ LANGT AT MAN KAN SE AT DET ER EN VESKE

FØRST SYDDE JEG SAMMEN PÅ VRANGET SÅ PÅ RETT FOR Å FÅ DEN TIL Å TA FORM SOM EN VESKE. 
SÅ TOK JEG TO LIKE STORE PAPIRFIRKANTER OG FESTET MED NÅLER I DE NEDERSTE HJØRNENE.  SÅ KLIPPET JEG RUNDT.  DA BLE  DET ET HULL I POSEN.  VI SYDE DET SAMMEN SLIK AT VESKA FIKK EN SIDE TIL. 


 

Noe å ha noe i.  

Nå har jeg begynt å sy sammen ytterdel og innerdel.  Min pose har to stoffbiter som danner tre lommer.  I mellom stoffbitene  skal det være bilbelte som skal utgjøre hanker og det vil gi posen mer holdbarhet.  


Først syde jeg på hanskene på den blå stoffbitene. Så målte jeg så jeg fikk den blå stoffbiten midt på den rød stoffbiten. Dette festet jeg med nåler og sydde med symaskin. 


P. G. A.  Litt symaskintrøbbel og en del måling gikk det trekt fremover.  Men håper allikevel det er greit.  

Min Handlepose

Hei. Nå har jeg tegnet en handlepose i min arbeidstegning og skisse. Jeg visste hvordan jeg ville ha handleposen min, men det var vanskelig å få det ned på papiret.

Planen er en handlepose med en hovedlomme og en lomme på hver side. Så først vil jeg lage hovedlomme. Også feste hankene som skal gå rundt og under hele posen på det stoffet som skal bli de to andre lommene.  Så setter jeg på de små lommene med hanken på hovedlommen.  Dette gjør posen mer solid og man får plass til mer.  

Noe å han noe i

Hei. Dette blir dessverre uten bilde, men jeg legger ut allikevel. Nå skal vi lage skissen og arbeidstegningen til oppgaven vår i kunst å håndverk. Oppgaven var er: “å ha noe i”. Min gruppe skal utføre oppgaven gjennom stoff. Vi skal nemlig lage en handlepose. Min plan for handleposen er å ha et rom, med to rom på siden. Håndtakene skal gå rundt hele posen, noe som vil gjøre den mer solid. Rommene på siden skal være litt mindre enn hovedrommet i mitten.  Rommene på siden blir kanskje en dekorasjon i seg selv. Og i tillegg så vil de verken ta noe plass inne i posens hovedrom, og posen vil heller ikke virke noe større når det ikke er noe i den. Blir enklere å forklare når man har bilde.